RCA pentru drumurile internationale

Daca polita de asigurare RCA asigura posesorii de autovehicule ca societatea de asigurare va plati daunele catre o terta parte in conditiile unui accident produs din vina personala a celui pentru care se incheie polita RCA, este bine de stiut ca aceasta polita nu este valabila doar pe teritoriul Romaniei. Incepand din anul 2007, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto - RCA – include si documentul Carte Verde, cu ajutorul caruia daca un sofer se face vinovat de un accident pe drumurile internationale compania de asigurare va acoperi daunele produse de acesta.

Daunele acoperite pot fi decesul sau vatamarea corporala a unei terte persoane, implicate in accident sau avarii si distrugeri ale unor bunuri, inclusiv autovehicule.
Odata cu incheierea politei RCA – preferabil la unul dintre brokerii de asigurari online, asa cum este Romasig - romasig.ro, care scuteste timp si va asigura ca aveti un RCA ieftin, conform cu bugetul alocat - orice posesor auto va primi in mod automat si documentul Carte Verde, fara costuri suplimentare. Singura mentiune este ca aceasta Carte Verde este valabila intr-o serie de tari, insa nu in toate. Tarile care sunt acoperite de toti asiguratorii care incheie polite RCA in Romania sunt: Bulgaria, Grecia, Cipru, Ungaria, Austria, Germania, Belgia, Olanda, Franta, Marea Britanie, Irlanda, Cehia, Slovacia, Polonia, Slovenia, Letonia, Lituania, Estonia, Finlanda, Suedia, Danemarca, Norvegia, Islanda, Italia, Spania, Portugalia, Luxemburg si Malta.

Desi exista si alte tari semnatare ale Conventiei Carte Verde – Moldova, Serbia si Muntenegru, Bosnia si Hertegovina, Belarus, Macedonia, Ucraina, Turcia, Andorra, Israel, Iran, Maroc si Tunisia – pentru acestea este necesara emiterea unui document Carte Verde suplimentar. Tocmai de aceea recomandarea CSA este aceea de a verifica inainte de a parasi teritoriul Romaniei cu masina daca tara sau tarile in care veti ajunge sunt acoperite de asigurarea pe care o aveti, iar daca nu sa intreprindeti demersurile necesare.