Iluzia egalitatii de gen in societatea secolului XXI

Chiar nu imi vine sa cred ca in secolul XXI inca ne mai confruntam cu discriminarea de gen. Este foarte adevarat ca inca traim si ne supunem regulilor unei societati patriarhale, dar ma intreb oare cati alti mii de ani este nevoie sa treaca pentru ca toata lumea sa inteleaga faptul ca barbatul si femeia sunt egali in fata vietii?

Este trist sa vezi ca aspiram spre a deveni o lume educata si civilizata, dar inca credem ca barbatul este superior femeii. Sa nu mai spun ca turbez in sinea mea ori de cate ori aud ca “locul unei femei este la cratita”. In primul rand, unii dintre cei mai renumiti bucatari ai lumii sunt barbati, drept pentru care se poate spune ca acestia se potrivesc la fel de bine langa “cratita” ca si femeile.

Functii de top din conducerea organizatiilor importante sau a statelor sunt ocupate de femei. S-a dovedit faptul ca ele sunt potrivite in astfel de meserii pentru ca au abilitati organizatorice la fel de bune, sau poate chiar mai bune, decat unii barbati.
Cea mai proasta gluma din istorie spusa la adresa femeii este urmatoarea: “Intrebare: Ce este femeia? Raspuns: Chestia de care te tii cand faci sex.” Serios?! Nici nu vreau sa imi imaginez ce fel de persoana este omul care a inventat gluma asta. De obicei stiu sa apreciez gluma si nu sunt o snoaba, dar gluma asta nu am putut-o agrea sub nici o forma.

Dupa mai bine de 2000 de ani de la formarea Bisericii, inca mai credem ca femeia e iscoditoare si rau-facatoare, chiar daca stim bine ca minunea nasterii este posibila, in cea mai mare parte, datorita femeii. Nu exista perfectiune nici de o parte, nici de alta. Nu pot sa inteleg de ce femeia este vazuta ca fiind “murdara” si nu are voie sa calce in Biserica in timpul menstruatiei. Este un fenomen natural, fiziologic si extrem de normal.

Un alt obicei care mi se pare in cale afara de ne-natural este atunci cand la botezul propriului sau copil, mama nu are voie sa calce in Biserica Crestin-Ortodoxa pentru ca se considera ca este “spurcata”. De ce este “spurcata”? Pentru ca a adus pe lume un nou suflet? Pentru ca in ea a crescut timp de noua luni copilul care urmeaza sa primeasca binecuvantare? Ori de cate ori am intrebat nu am primit niciun raspuns clar. Drept pentru care ma declar ofensata si nelamurita.
Despre discriminarile de gen, tind sa cred ca este vorba despre conceptii impamantenite care sunt perpetuate de la generatie la generatie, si mai mult decat atat, regasite si in mass-media de zi cu zi. Exista nenumarate spoturi publicitare in care femeia este discriminatata. Primul exemplu care imi vine in minte este cel cu “Prajitura casei de la Alka” (http://www.youtube.com/watch?v=0ceMbSLytMU ), unde se transmite ideea ca daca o femeie este interesata de cariera sa, mai degraba decat de rolul sau in bucatarie, atunci automat aceasta va fi un dezastru “la cratita”. Sotul, evident, carierist la randul sau, este vesnic “salvatorul”, cel fara de care timpul ar sta pe loc.

Sunt convinsa ca o parte din vina o au chiar femeile pentru ca ajung sa creada despre ele insele ca locul lor este la “cratita”, chiar daca stim foarte bine ca locul lor poate sa fie oricunde isi doresc.
Cred ca egalitatea de gen este o iluzie, chiar si in vremurile noastre. Chiar daca s-a dovedit de infinite ori ca femeia poate indeplini cu succes rolul barbatului, si invers, nimeni nu ar accepta asa usor o schimbare in conceptii. Sper la mai bine, chiar daca pe moment sunt incredibil de dezamagita.