Principalele tipuri de grasime din alimentatie

Ai auzit vestea cea buna? Grasimea este buna pentru tine. Aceasta nu duce la cresterea in greutate, atac de cord sau un accident vascular cerebral. De fapt, grasimile "sanatoase" pot ajuta, de fapt, pentru a preveni acestea complicatii si multe alte probleme care ne afecteaza. Cheia este, desigur, alegerea corecta.

Ceea ce urmeaza este o mica lectie pe chimie si apoi sa explicam modul in care organismul nostru foloseste grasimea. Va va ajuta sa intelegeti dezinformarea pe care agentii de publicitate o folosesc pentru a ne mentine confuzia.

Blocurile de grasimi sunt numite acizi grasi. Acestea sunt realizate din lanturi de atomi de carbon si atomii de hidrogen atasati. Atomii de carbon au spatiu pentru patru atasamente. Atunci cand aceste spatii sunt toate ocupate de hidrogen este numita "grasime saturata". Cand exista doar trei legaturi atasate, lipseste unul dintre atomii de hidrogen, iar acest lucru se numeste grasime mono-nesaturata. In cazul in care lipsesc mai multi atomi de hidrogen, grasimea este numita poli (multe) nesaturata.

Grasimile saturate - Acestea sunt cele mai stabile chimic si nu rancezesc repede. Ele nu au legaturi libere disponibile pentru reactia cu oxigenul. Grasimea animala (inclusiv umana) este cea mai mare parte din grasimi saturate.

Grasimile mononesaturate - acestea au o legatura libera, care nu este ocupata de hidrogen. Ele nu sunt la fel de stabile ca grasimile saturate, dar inca destul de stabile la temperatura camerei. Uleiul de masline este cea mai mare parte de compus din grasimile mononesaturate.

Grasimi polinesaturate - aceste grasimi au mai multe legaturi care nu sunt ocupate de hidrogen. Ele sunt cele mai instabile dintre toate grasimile si reactioneaza usor si rapid cu oxigenul. Daca acestea sunt lasate la temperatura camerei, vor rancezi mai repede. Grasimile din uleiuri vegetale cum ar fi floarea soarelui, rapita si uleiurile de soia sunt toate grasimi polinesaturate.