Cainele - mai mult decat un prieten

Cainele este un animal de companie pe care il poti avea alaturi in multe circumstante, pentru ca este loial. Pe langa un prieten bun, un caine bine dresat, ingrijit cu multa atentie si  hranit cu mancare caini speciala, poate face lucruri pe care omul nu le-ar putea face nici dupa exercitii intensive si pregatire de cea mai inalta calitate. Aceste patrupede inteligente sunt decorate cu onoruri si pot primi grade inalte, iar in decursul vietii lor salveaza zeci de vieti sau executa comenzi dificile. De aceea, cainele exceleaza in domenii in care omul are nevoie de ajutor.

Un prim aspect se gaseste la capacitatea de miros a acestuia. In comparatie cu patrupedul, omul are un miros cu pana la 40 de ori mai slab. Cu ajutorul acestuia, un caine poate mirosi diferite subsante stupefiante, explozibile sau alte combinatii de produse ilegale. Fiindca au aceste abilitati, adesea cainii astfel dresati sunt folositi la frontiere sau in aeroporturi.

De asemenea, cainele are o capacitate de memorare extraordinara. In urma mai multor studii, s-a ajuns la concluzia ca aceste animale isi pastreaza memoria pe tot parcursul vietii, adica ceea ce a memorat odata nu mai uita cat timp traieste. In acest fel, comenzile invatate in timpul orelor de dresaj raman intiparite in mintea lor, chiar si la batranete. Mai mult decat atat, cainele are calitati foarte apreciate. Printre acestea se numara viteza de deplasare, auzul foarte dezvoltat, rezistenta la frig etc.

Pentru a fi corecti, trebuie sa privim ambele parti ale unei monede. Unul dintre dezavantajele pe care le prezinta patrupedele este o viata destul de scurta. In medie, un caine traieste aproximativ 10 – 13 ani; acest lucru variaza in functie de rasa.
Ca sa se dezvolte si sa execute comenzi dificile, este necesara multa rabdare pentru instruire, multe resurse pentru mancare caini si ingrijire adecvata.