Viata dupa fotbal

Oricat de frumoasa si plina de satisfactii ar fi viata de sportiv, si mai ales cea de fotbalist, varsta nu iarta pe nimeni, iar in ceea ce ii priveste pe fotbalisti cu atat mai putin. Rezistenta pe teren, starea de sanatate, interesul cluburilor, disponibilitatea la un football transfer… sunt doar cativa dintre factorii care pot decide varsta la care un jucator iese din arena fotbalistica pentru a se retrage catre alte domenii de activitate.

Ce fac fotbalistii dupa ce se retrag din fotbal, care sunt domeniile in care isi pot valorifica notiunile acumulate in perioada in care au jucat pentru diverse echipe? Majoritatea fotbalistilor retrasi din viata de sportiv isi continua activitatea in calitate de antrenori - uneori ai echipelor pentru care au jucat si la care s-au consacrat, alteori ai unor echipe mai mici. O alta varianta pentru continuarea carierei este aceea a infiintarii de scoli de fotbal pentru copii (vezi cazul lui Marius Lacatus sau al lui Gica Hagi), cu posibilitatea ca juniorii care invata fotbal aici inca de mici sa aiba parte de ceva mai multe usi deschise mai tarziu in lumea fotbalului. Copii au aici parte, de asemenea, si de un nivel de pregatire mai ridicat si de o mai mare vizibilitate. O alta varianta este cea a inceperii unei cariere in impresariat, mai ales ca este un domeniu foarte profitabil, iar contactele inca existente sunt o sursa de valorificat.

Foarte putine au fost cazurile in care fosti fotbalisti au decis sa renunte cu desavarsire la lumea fotbalului si sa inceapa o cariera noua, de la zero, in afara fotbalului. Insa cei cativa care au facut acest pas au ales afaceri din lumea modei, comertului, a serviciilor pe segmentul beauty sau pe segmentul HoReCa (hoteluri – restaurant - cafenele), in general pe segmentul luxury.