Bizarerii… despre saliva (II)

Saliva contine si analgezice naturale. Trebuie sa recunosti ca gura ta este un loc absolut bizar. Pe langa faptul ca ai mai mult de 72 de tipuri de bacterii, ea produce cel mai puternic analgezic bun pentru orice durere. In saliva se gasesc cantitati foarte mari de opiorfina, un analgezi de sase ori mai puternic decat morfina. Ideea din spatele puterii ei e simpla: continutul de enkefaline-substante care au grija sa nu ajunga senzatia durerii la creier, este protejat, impiedicand „impulsurile dureririi” sa ajunga la creier. In afara de eficienta ei uimitoare, opiorfina nu da nici dependenta asa cum o face morfina. Nu e ciudat ca oamenii tot au cautat fel de fel de resurse pentru a face medicamente pentru durere cand aveau cele mai bune medicamente chiar in… gura?

Telefoanele celulare determina o salivare mai puternica. Potrivit cercetatorilor indieni, oamenii care petrec foarte mult timp vorbind la telefon saliveaza mult mai mult decat cei care o fac doar 30-40 de minute pe zi. Glandele parotide sunt cele mai mari glande salivare din corpul nostru; cand vorbim la telefonul mobil, sangele circula mai repede la nivelul lor, stimulandu-le, generand astfel cu 26% mai multa saliva. Raspunzatoare de efectele nefaste asupra cantitatii de salive sunt radiatiile electromagnetice.

Introvertitii saliveaza imens. In lume exista doua categorii de oameni. Extrovertiti si Introvertiti. Extrovertii sunt spontani, deschisi la orice dialog, foarte sociabili, vorbesc mult, cu oricine, au chef de viata intr-un cuvant. Introvertitii sunt retrasi, discuta destul de greu cu necunoscutii, tind sa se izoleze, au putini prieteni, prefera mediul virtual, nu prea socializeaza in offline. Insa cand introvertitii isi dau drumul… la vorbarie, in creierul lor se produce o furtuna. Sistemul RAS (activitate reticulara) este stimulat mult mai rapid decat la extrovertiti. Ca sa vorbim pe romaneste, cand un introvertit intalneste un grup de prieteni si incepe sa discute, creierul se panicheaza si tot asteapta stimuli de la grup ca totul e in regula si ca introvertitul este acceptat, ca le convine celorlati ce debiteaza. Si tot RAS-ul se ocupa si de cantitatile de saliva secretate de corpul uman. Ca sa te testezi daca esti introvertit sau extrovertit-de parca n-ai sti…-ia o felie de lamaie, stoarce-o pe limba si asteapta reactia. Daca salivezi din abundenta, esti introvertit, daca salivezi destul de putin, esti extrovertit. Simplu, nu?...