Tu cum iti gestionezi emotiile?

Cateodata parca o luam razna cu totii si nu ne mai incapem in piele de nervi. Alteori izbucnim de fericire sau ramanem blocati. E greu sa reactionezi, mai ales in fata unor lucruri care te iau prin surprindere si nu ai cum sa fii pur si simplu constant. Gestionarea emotiilor insa reprezinta un lucru foarte bun mai ales atunci cand vorbim despre interactiuni sociale importante sau cand e ceva legat de locul de munca ori de intalniri cu persoane importante.  Cum sa iti gestionezi emotiile mai ales daca esti o fire mai sensibila si mai emotiva? Cum sa reusesti sa fii calm in fata unor obstacole majore a unor persoane foarte importante?

Eu cred ca in primul rand trebuie sa iti dai seama de natura emotiilor. Adica trebuie sa recunosti de unde si de ce vin ele, cum ai ajuns pana in acel punct si ce poti face ca sa le opresti. Dupa ce ai determinat acesti factori  este bine sa recunosti si adevaratele tale sentimente fata de persoana sau    fata de situatia care te face sa iti iesi din fire. De multe ori avem tendinta de a ne distorsiona singuri realitatea si sa facem din tantar armasar. Desigur la un interviu pentru un loc de munca nu trebuie nici sa tremuri de frica dar nici sa fii prea libertin. In cazul in care angajatorul este o persoana mai tanara atunci iti poti permite sa razi putin sau sa scapi cate o gluma politicoasa. Asta ca sa destinzi atmosfera. La urma uurmei trebuie sa te gandesti ca este doar un interviu, doar un job si desigur ca in fata ta sta doar un om.

In cazul in care ai de dat un examen important si ai emotii foarte mari, trebuie sa incerci sa te calmezi deoarece astfel nu vei reusi nici sa scrii sau sa zici nimic dar nici sa rezolvi ceva anume, cum ar fi poate sa anulezi examenul. trebuie sa te gandesti tot timpul ca totul este “doar ceva anume”. Fie ca e un test, fie ca e un interviu, o intalnire cu iubita sau cu iubitul, o prima noapte de iubire, o sedinta cu seful, o reuniune de familie, toate trebuie luate ca atare.

Despre emotiile negative insa trebuie sa vorbim cu totul altfel. Emotiile negative si gestionarea lor reprezinta o dificultate pentru cei impulsivi. Asta inseamna ca daca cine isi iese din fire des atunci e din ce in ce mai greu de controlat. Oamenii stresati au tendinta de a fi agresivi, iar cel mai bun lucru nu este sa ii calmam ci sa ii destresam. Deci daca tu observi ca esti agitat incearca sa gasesti motivul intai pana sa ajungi sa te certi cu cei din jur. da-ti seama ca nu cei care te inconjoara sunt motivul supararii tale.

Emotiile negative pun insa stapanire pe noi prea mult. Unii oameni sunt invidiosi pe altii ca ei au mai mult sau sunt mai frumosi ori mai fericiti, cei mai multi se dusmanesc intre ei si se vorbesc pe la spate. Cred ca nimeni nu sta insa sa se gandeasca ca problema porneste de la ei si ca emotiile lor nu sunt gestionate cum trebuie. Prefera sa se ingroape in rautate decat sa isi elibereze gandurile si sa fie in armonie macar cu propria persoana daca nu si cu restul oamenilor. gestionarea emotiilor negative insa devine tot mai grea mai ales atunci cand saracia te apasa. Deci e explicata la unii oamenii care nici macar nu au conceptul respectiv si nici macar nu le mai pasa de relatiile cu cei din jur sau de modul in care ei isi duc existenta. Devin simpli roboti programati sa faca sau sa zica ceva anume.