Tigara electronica – permisa in locuri publice

Folosirea tigarilor electronice a fost si este un obicei deloc ferit de controverse, atat din partea opiniei publice cat si din partea lumii medicale. Ca este sau nu cancerigen, ca este mai putin cancerigen sau, dimpotriva, are un potential cancerigen mai mare decat tigarile clasice… Faptul ca studiile cercetatorilor din intreaga lume nu ajung la un numitor comun in aceasta privinta face ca speculatii de tot soiul sa continue sa apara si sa faca valuri pe aceasta tema. Ceea ce este cert la acest moment este ca in timp ce odata cu inhalarea nicotinei din tigara obisnuita in organismul uman ajung si alti produsi toxici, in cazul tigarii electronice nicotina care poate fi sau nu in compozitia elichidelor este singurul component care poate fi considerat toxic.

Tigarile electronice functioneaza cu baterie si au un rezervor care se umple cu nicotina lichida, dizolvata intr-o solutie de apa si propilenglicol sau glicerina vegetala. Aceste tigari pot avea un aspect asemanator cu cel al tigaretelor obisnuite, cu cilindru alb, filtru maroniu, iar varful – atunci cand se trage din tigara – se aprinde in culoarea rosie. Insa exista si variante de tigara electronica al caror aspect nu are nimic in comun cu tigarile cu care suntem atat de obisnuiti la tot pasul. Actiunea propriu-zisa de a trage dintr-o tigare electronica nu se mai numeste “fumat”, ci devine “vapat”, pentru ca ceea ce se inhaleaza nu mai este fum, ci vapori de nicotina pura sau combinata cu diverse arome, disponibile la toti poducatorii de elichide.

Un mare avantaj, la acest moment, al tigarilor electronice este ca, spre deosebire de tigarile obisnuite al caror uz a fost interzis in locuri pubice – cu exceptia locurilor anume mentionate ca fiind destinate fumatorilor - deocamdata tigara electronica poate fi folosita in multe imprejurari. In Romania, cel putin, nicio lege in acest sens nu a fost mentionata, desi exista state in care se lucreaza intens si la interzicerea tigarii electronice in locuri publice.