Studii iesite din comun care raspund unor intrebari foarte pertinente

Ce mirosuri de mancare prefera caii? In 2005, trei oameni de stiinta britanici au pus la cale un experiment interesant pentru a vedea ce mirosuri adora calutii… Opt cai norocosi au primit mancare pe saturate, in care au fost introduse mirosuri sintetizate ale diferitelor alimente, in total 15 la numar. Caii au fost lasati sa manance in voie si li s-a notat apetitul, cat de mult au mancat si cata mancare au lasat-o neatinsa. S-a ajuns doar la opt mirosuri castigatoare. Iata care au fost, in ordine descrescatoare: schinduf, banane, cirese, rozmarin, chimen, morcov, menta si oregano.

Pot inota oamenii mai rapid in apa decat in sirop? Daca te gandesti normal, siropul e mai vascos si are textura mai putin permisiva, asa ca innotatul in sirop ar fi mai greoi. Dar oamenii de stiinta au vrut dovezi clare, nu presupuneri. In 2004, au umplut o piscina cu guma de guar, un agent de ingrosare folosit in alimentatie. A rezultat un lichid care semana cu siropul. 16 voluntari au innotat atat in bazinul cu apa, cat si in cel cu lichidul care parea a fi sirop. Viteze de innot au fost aceleasi in ambele lichide. De ce? Siropul le pune dificultati la inaintare, insa ii ajuta sa genereze mai multa forta inainte, impingandu-i in contra lichidului gros…

Gainile prefera oamenii frumosi? Gainile arata toate la fel, nu poti spune ca una e frumoasa, e miss si cealalta e urata foc. Dar cum fac gainile sa ne deosebeasca pe noi, cei frumosi, de cei urati? Stiu sa recunoasca o fata urata de una frumoasa dupa trasaturi? Cercetatorii de la Universitatea din Stocholm au „dresat” sase pasari sa raspunda la poze cu oameni. Pasarilor li s-au prezentat femei si barbati-cocosilor li s-au dat poze ale unor femei, iar puicutelor, barbati, desigur, si au fost recompensati pentru fiecare recunoastere. Apoi, totul a devenit deosebit de interesant: cateva poze de barbati si femei au fost modificate sa arate hidos si au fost date, impreuna cu pozele normale cocosilor si gainilor pentru o noua recunoastere. Aceleasi poze li s-au dat si studentilor, care au facut aceleasi lucru, etichetand fotografiile in functie de atractivitate. Si studentii si pasarile au facut aceleasi etichetari-probabil ca preferintele sexuale ale pasarilor si oamenilor se datoreaza proprietatilor generale ale sistemului nervos.