Virusul Ebola se descurca: deja e pe cale sa devina contagios

A inspaimantat tot mapamondul anul trecut si continua sa ne dea fiori pe sira spinarii numai cand ii auzim numele pronuntat. Virusul Ebola e cel mai periculos din clasa lui, generand o epidemie de proportii in Guineea si alte trei tari, si omorand peste 8700 de persoane din cele 22.000 infectate. De curand, specialistii care monitorizeaza situatia din Guineea au remarcat faptul ca virusul Ebola nu si-a terminat „numarul” si continua sa caute o cale de a provoca si mai mult rau. Arma sa? Mutatia.

Prin mutatie, Ebola se poate transmite mai usor de la un om la altul, cazurile asimptomatice constatate in aceasta zona fiind foarte ingrijoratoare. In continuare nu se stiu prea multe despre cum reactioneaza si ce plan are Ebola cu omenirea, insa se stie ca mutatiile, odata ce au avut loc, nu mai pot fi controlate, iar raspandirea sa s-ar putea sa cunoasca un boom nemaintalnit. Pentru evitarea imbolnavirilor trebuie sa nu existe un contact direct cu pacientul infectat si sa se respecte normele de igiena. Momentan se preleveaza mostre si se trimit in Franta, la Pasteur, pentru a se determina daca Ebola a trecut la stadiul contagios. Semnalul de alarma a fost dat insa in primele zile de la izbucnirea epidemiei, cand prima mutatie a fost deja reperata, fara a se sti exact urmarile acesteia. Daca e sa ne inchipuim ce inseamna o mutatie pentru un virus de natura Ebola trebuie sa ne avem in minte imaginea intregului glob decimat, cu milioane de oameni infectati si sanse minime de supravietuire pe termen scurt.

Monitorizarea si actiunea rapida a autoritatilor sunt singurele care pot opri un astfel de scenari. Cu toate astea, virusul nu poate fi controlat, la nivel genetic nu se poate interveni, iar un vaccin momentan nu exista oficial.