Care sunt conditiile si pentru cine se poate obtine formularul A1?

La detasarea angajatilor in orice tara apartinand Uniunii Europene este obligatorie prezentarea formularului A1 (fostul E 101). Ce e cu acest formular a1? Formularul A1 garanteaza mentinerea angajatului la sistemul de securitate sociala din Romania si neplata vreunei asigurari sociale si la sistemul romanesc, si la cel strain, simultan – ori plateste in tara, ori, in afara.

Daca el nu exista cand angajatul a inceput munca in strainatate nu este nicio problema, poate munci, dar se supune regulilor tarii respective, adica va trebui sa plateasca toate asigurarile sociale pe care le-a impus legislatia din acea tara. Se poate ajunge chiar si la ilegalitate sau situatii in care angajatorul care si-a trimis angajatii poate primi acuzatii nefondate, evident, si i se poate pata imaginea la care a lucrat ani intregi, totul din cauza formula a1 sau legislatiei prost intelese. XBT Trading (xbt.ro/) dispune de cei mai buni profesionisti care vor lamuri atat angajatorii, cat si lucratorii independenti in privinta legislatiei europene si respectarii ei in totalitate, oferind consultata pentru detasare si o intocmire rapida a dosarului pentru obtinerea formular a1. Formularul A1 portabil se poate obtine pentru angajatii care sunt detasati sa lucreze in U.E., cei care au pluri-activitate, in mod obisnuit – activitate salariata in doua sau mai multe tari U.E., activitate independenta in aceleasi circumstante sau ambele. Exista insa si conditii stricte de obtinere formular a1: angajatul nu poate lucra in strainatate mai mult de 24 de luni – daca se depaseste perioada mentionata trebuie sa existe o pauza de 2 luni calendaristice -, nu inlocuieste al angajat din tara U.E., angajatorul care are angajati detasati in U.E. are activitate si in Romania (obtine 25% din venituri in tara), nu are voie sa aiba mai mult de jumatate din numarul total de angajati peste hotare, in detasare; mai mult, pe toate perioada detasarii, relatia directa profesionala trebuie sa fie permanenta – subordonarea angajatului, iar angajatul trebuie sa fie asigurat in tara.

In cazul firmelor nou infiintate in Romania, detasarea angajatilor poate fi facuta doar dupa patru luni minim de activitate in tara – formularul portabil A1 se obtine dupa minim patru luni de activitate dovedita. Dosarul cu toate actele precizate pe xbt.ro/consultanta-detasare-ue/ se depune la C.N.P.P (Casa Nationala de Pensii publice). Daca vreti sa apelati la serviciile XBT Trading puteti solicita inainte o cotatie de pret orientativa in vederea consultantei si intermedierii pentru obtinerea formularului A1 pentru detasare.