Cele 7 coline

Multe traditii locale ne povestesc cum ca orasele au fost construite pe sapte coline. Sunt cele sapte coline ale Iasiului, precum si cele pe care sunt construite Roma, Constantinopol, Lisabona. Poate ca ideea realizarii lor a fost o intamplare fericita sau ea s-a nascut intr-o lenjerie de pat antica.

Cu totii suntem sensibili la ideile bune, iar cand ele sunt geniale cuvintele sunt de prisos. Fiecare dintre orasele mentionate sunt ca o gura de aer proaspat pentru orice vizitator. Amestecul de traditie si ritmul trepidant al vietii sunt sarea si piperul unui astfel de loc fascinant.

Potentialul “excursionist” nu se descopera stand acasa intr-o lenjerie de pat si visand ci cercetand, culegand informatii si incercand materializarea visului prin punerea in aplicare a planurilor intocmite pe genunchiul noptii, sub clar de luna, in pijamale, sau intr-o lenjerie de pat sub pleoapele incarcate de prea multe calcule.  Cultura si viata spirituala se imbina armonios in cercurile propriei personalitati la nivelul pe care dorim sa-l accesam sau la nivelul unui oras plin de istorie si povesti.

Este greu sa ne imaginam cum majoitatea acestor orase intinse au pornit initial de la mici asezari. Indiferent de pozitionarea lor, cele sapte coline, ofera privelisti de neuitat ce pot fi admirate dincolo de barierele timpului. Provocarea rezulta din faptul ca frumusetea fiecarui loc ti se intipareste in suflet precum o pictura asezata cu delicatete pe panza unui novice care isi dedica fiecare tremor a degetelor frumusetii.

Putem descoperi si in tara noastra frumusetea celor sapte coline cu bucuria celui care nu este nevoit sa se indatoreze extrem de mult pentru acest deziderat. O vizita la Iasi, e adevarat ca nu suplineste o vizita la Roma sau Lisabona, insa cu siguranta poate fi de o incarcatura culturala si spirituala insemnata. Beneficiile unei astfel de excursii genereaza energia revigoranta necesara unor noi planuri si vise.