Pisicute cu o cariera de invidiat

Tama, sef de statie de tren. In sud-estul Japoniei se afla o micuta statie de tren numita Kishi. Statia de tren este unica in felul sau nu pentru ca ar fi vreun nod feroviar foarte important, ci gratie sefului statiei de tren: o pisicuta pe nume Tama. In 2003, locul de oprire al trenurilor a fost prinsa intr-o disputa dintre o companie feroviara si un competitor mai puternic, cel din urma punand stapanire pe zona respectiva dupa ce a castigat lupta. Renovarile au inceput imediat, insa personalul de acolo le-a cerut noilor proprietari sa lase pisicile sa se adaposteasca in statia de tren. Presedintele noii companii s-a decis sa o puna pe Tama sefa statiei de tren.

Cu chipiul oficial si cu insigna de sef de gara, Tama a devenit in scurt timp vedeta nationala. Oamenii si-au facut drum pe acolo numai pentru a vedea pisica, asa ca gara s-a transformat rapid intr-o masina de facut bani. Tama a strans prin „eforturile” propriii 10 milioane de dolari de la vizitatori, asa ca gara nu va fi inchisa niciodata, cel putin in viitorul apropiat. Cand Tama nu si-a mai putut indeplini sarcinile functiei, a fost inlocuita cu Nitama, o tanara pisicuta la fel de dragalasa. Hank The Cat, politician. In noaptea alegerilor din 2012 (Election Night), un candidat surpriza din Virginia pe nume Hank a fost votat de 7.000 de oameni si a primit 16.000 de dolari pentru grupurile care se ocupau de salvarea animalelor. Candidatul era un adversar de temut, cu o campanie bine pusa la punct de catre un partid cam ciudat intitulat „Caini pentru feline libere maine”.

Asta poate si pentru ca Hank era o pisica de noua ani. Stapanii ei, managerii de campanie, i-au pus o cravata si au facut si spoturi de promovare cu pisica sa vada ce reactie genereaza in randul opiniei publice. Cu un slogan inteligent, „It’s OK to Vote Humans Out!” si cu o plaforma de atac bazata pe drepturile animalelor, Hank The Cat a dat lovitura. Desi nu a castigat cursa electorala pentru Virginia, s-a clasat pe locul III si nici macar nu a fost om.