Cum sa avem grija de dintii copiilor nostri?

Nu e nimic pe lume mai important decat sa-ti vezi copilul fericit si sanatos. Dar, cum copiii sunt in general cam neglijenti cu igiena orala, ajung, inevitabil pe temutul scaun stomatologic. Acolo, adesea, serviciile de ortodontie si stomatologie pediatrica sunt cele mai cautate. Nu trebuie sa asteptam pana copiii nostri cresc marisori si au dantura completa pentru a merge la dentist. Inca de la aparitia primului dintisor - intre 4 si 24 de luni- trebuie sa incepem ingrijirea danturii micutului.

Programarea la dentist trebuie asadar sa se faca in jurul varstei de un an, atunci cand dintii de lapte incep sa apara unul cate unul. La cabinetele de ortodontie si stomatologie pediatrica, stomatologii vor avea grija de dintisorii de lapte ai copilului dvs. care, chiar daca nu sunt definitivi si cad la un moment dat, sunt deosebit de importanti pentru o dezvoltare armonioasa, hranirea normala si mestecarea corecta a alimentelor, ajuta dintii permanenti sa se pozitioneze corect pe maxilare, fiind cruciali pentru dezvoltarea oaselor si muschilor maxilarului bebelusului. Pedodontia - stomatologia pediatrica - presupune operatii diverse, de la testare, la aplicare de arsen, drenaj, la nevoie extractie, obturatii de canal (obturatii glassionomes auto sau foto, twynchy star - 6 culori sau compozit foto), si pana la pansamente provizorii. Cat despre ortodontia pediatrica, in copilarie, pentru ca intreg corpul este in formare, mai ales scheletul, pozitia dintilor este foarte usor de corectat cu un aparat ortodontic montat de timpuriu. Astfel, copilul va arata mai frumos cand zambeste, bolile parodontale si cariile avand o incidenta mult mai mica, iar necesitatea purtarii unei lucrari protetice - uneori destul de costisitoare - nu va mai reprezenta o problema la maturitate. In plus, la un cabinet specializat in ortodontie si stomatologie pediatrica este supravegheata iesirea dintisorilor, curatarea dintilor copiilor dvs., tratamentul cu fluor si sigilarea dentara.

Un lucru important este si posibilitatea depistarii cariilor de biberon - apar dupa 12 luni si se manifesta prin distrugerea incisivilor superiori. Singura metoda de preintampinare a cariei de biberon este educatia: copilul trebuie sa nu mai folosesca biberonul in special noaptea.