Modele de case adaptate tendintelor

Daca in urma cu zece ani majoritatea caselor care se construiau fie in mediul urban, fie in satele si comunele din jurul marilor orase (vezi Bucurestiul, de pilda) erau casele devenite deja clasice - pe semirotund, cu coloane la intrare, scari pe semirotund si balcon de asemenea - in ultimii ani altele au fost preferintele romanilor in ceea ce priveste designul exterior al caselor personale. 

Dintre multele modele de case preferate de romani in ultimii ani se remarca cu precadere casa tip cub, fara clasicul acoperis in doua sau mai multe ape, ci cu acoperis ascuns de atic. Casa tip cub se remarca prin aspectul sau perfect geometric si prin simetriile sale, prin geamurile mari si spatiile generoase pe care le ofera. O casa tip cub poate fi ridicata pe orice regim de inaltime, in functie de conditiile impuse de terenul pe care se construieste si permite, de cele mai multe ori, si amenjarea unei mansarde si a unei terase exterioare la ultimul nivel, sau folosirea acoperisului exclusiv ca terasa. De asemenea, avantajul de a avea un acoperis in plan orizontal ofera si posibilitatea de a amplasa - cu costuri destul de ridicate, insa - o piscina deasupra casei. Daca nu se doreste exploatarea terasei, casa se poate placa la acoperis cu tigla metalica (exact ca o casa cu acoperisul in doua sau  mai multe ape), care se poate masca printr-un atic mai inalt.

Un alt trend intalnit in ultimii ani la capitolul modele de case este acela al caselor cu un singur nivel. Este drept ca pentru casele care sunt organizate doar in plan parter este, de cele mai multe ori, nevoie de un teren cu o suprafata mai mare, dar costurile necesare constructiei reprezinta un avantaj pentru beneficiarii cu un buget mai limitat. De asemenea, in functie de stilul architectural abordat, casele tip parter pot fi extrem de cochete si atractive.