Cum sa alegem un subwoofer pentru sistemul audio din masina

Piata de echipamente audio pentru masina este vasta, de aceea poate fi destul de greu sa ne decidem ce subwoofer auto merita cumparat.

Subwooferele sunt proiectate pentru a reda partea cea mai de jos din spectrul audio, mai exact frecventele joase si foarte joase. Bass-ul este o parte integrala din experienta audio pe care o ofera un subwoofer.

Atunci cand dorim sa achizitionam un subwoofer trebuie sa ne gandim in principal la marimea acestuia. Toate subwooferele vin in marimi diferite, care variaza de la 8 pana la 22 secunde.

Prin prisma informatiilor anterior transmise, subwooferele se incadreaza in mai multe categorii.

  1. Difuzorul simplu, pentru care va trebui sa construiti sau sa achizitionati o incinta si un amplificator.
  2. Subwoofere care vin montate intr-o incinta acustica. Pentru acestea va trebui sa achizitionam suplimentar doar un amplificator.
  3. Subwoofere active - in cazul acestor tipuri de subwoofere amplificatorul este integrat in incinta. Singurul lucru ce va mai trebuie achizitionat pe langa un astfel tip de subwoofer sunt cablurile de alimentare.
  4. Subwoofere pasive

De asemenea, este important sa ne gandim si la specificatiile subwooferului, cum sunt:

  1. Puterea : daca ne dorim un bass bogat si profund putem sa optam pentru un subwoofer cu o putere mai mare.
  2. Sensibilitate : un subwoofer cu o sensibilitate ridicata va avea nevoie de o putere mai mica pentru a produce sunete puternice.
  3. Raspunsul in frecventa : daca ne dorim ca subwooferul nostru sa poata produce sunete foarte joase, atunci va trebui sa achizitionam un subwoofer cu un raspuns mare in frecventa.
  4. Incinta acustica : aceasta specificatie este importanta intrucat tipul incintei acustice va stabili calitatea intregului sistem audio.
  5. Impedanta. Aceasta afecteaza curentul care parcurge difuzorul. De regula, impedanta variaza intre 2 si 8 Ohm. Este esential ca impedanta difuzorului sa fie aceeasi cu impedanta amplificatorului.

Majoritatea subwooferelor auto de pe piata sunt sub forma de tub. Se mai gasesc si in alte forme, cum sunt cele patrate, dreptunghiulare sau hexagonale care ofera un stil mai aparte. In afara de stil, cele sub diverse forme, in afara de tub, sunt folosite pentru a economisi mai mult spatiu din portbagajul masinii, lucru care se va simti considerabil in calitatea sunetului.