In comparatie cu celelalte state de pe Pamant, despre Turcia putem spune ca este o tara ceva mai norocoasa mai ales in ceea ce priveste amplasamentul acesteia. Intinzandu-se pe doua continente (in proportie de 97% in Asia si de doar 3% in Europa), Turcia se invecineaza cu nu mai putin de 8 tari: Bulgaria, Grecia, Georgia, Armenia, Azerbaijan, Iran, Irak, si Siria. Capitala acestui stat se afla la Ankara, desi cel mai mare oras este chiar Istanbul.
Pe parcursul ultimilor ani, statul turc a inceput sa fie vizitat din ce in ce mai mult de catre turisti din intreaga lume. Atat cresterea economica cat si investitiile masive in ceea ce priveste turismul au fost absolut definitorii pentru aceasta dezvoltare rapida, Turcia fiind una dintre cele mai cautate destinatii mai ales in ceea ce priveste turismul litoral.
Bucurandu-se de ape cristaline, de nisipuri fine, sute de hoteluri de cinci stele si de personal mai mult decat amabil, statiunile turcesti sunt o bucurie pentru orice turist strain. Dupa o singura vizita, majoritatea decid sa se intoarca si o fac, in cele din urma, la un interval de timp foarte scurt.
Cu toate astea, Turcia a primit cumva, in mod complet nemeritat, reputatia de “tara in care stai degeaba”. Nimic mai adevarat! Fiind un spatiu extrem de plin de incarcatura istorica, Turcia se bucura de numeroase monumente, orase, si obiective turistice ce nu trebuie sa lipseasca din lista nici unui turist!
Moscheea Albastra poate fi considerata un exemplu in acest sens! Prin intermediul celor sase minarete absolut impresionante, si al arhitecturii oarecum neobisnuite, Sultan Ahmed sau Moscheea Albastra ofera niste privelisti mai mult decat semnificative. Unicitatea acestora se defineste prin intermediul peisajului oferit de catre orasul Istanbul. Fiind inca folosita drept moschee, Sultan Ahmed a devenit unul dintre cele mai populare obiective turistice din intreaga Turcie, marcand prin importanta sa un relevant moment istoric si anume secolul XVII, perioada in care s-au construit majoritatea constructiilor din fostul Constantinopol.
De asemenea, o alta atractie turistica extrem de populara, amplasata pe coasta de vest a Turciei, o reprezinta chiar Ruinele din Ephesus. Acest oras era vestit la un anumit moment datorita templului construit in onoarea zeitei Artemis, monumentul fiind considerat una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Partea buna este ca doua dintre cele mai importante vestigii in acest sens (Marele Teatru si Biblioteca lui Celsius) inca pot fi vizitate aflandu-se, din fericire, in stare aproape perfecta.
Construita inca din secolul 6, Moscheea Agia Sofia a fost, la origine, o bazilica construita in semn de respect pentru imparatul Justinian I. Reprezentand o adevarata capodopera a ingineriei romane, cupola de nu mai putin de 31 m in diametru este o adevarata frumusete arhitecturala si acopera ceea ce timp de peste 1000 de ani a reprezentat cel mai mare spatiu inchis din intreaga lume. Din pacate, in anul 1204 basilica a fost pradata, devenind moschee in secolul 15, sau in momentul in care otomanii au cucerit orasul.
Pentru aceste constructii absolut fascinante, sau pentru frumusetile pesiagistice oferite de catre aceasta tara, Turcia merita vizitata de fiecare dintre noi cel putin o data in viata. Indiferent ca ai 9 sau 99 de ani, in Turcia este imposibil sa nu gasesti cel putin un loc care sa te fascineze si din care sa nu-ti doresti sa mai pleci vreodata.