Cum se fac stirile pe teren

Succesul unei filmari depinde esential de rigoarea planificarii. in functie de importanta si amploarea evenimentului, dar si de bugetul postului, echipa de televiziune care se deplaseaza pe teren poate avea o componenta diferita. in general se recurge la una dintre urmatoarele variante: echipa standard – un reporter si un operator - la care se adauga de la caz la caz un sunetist, un electrician si un sofer; varianta ampla – mai multi reporteri si mai multi operatori - plus alti tehnicieni; varianta minima – doar un operator-reporter.

Pentru stiri Sebes, mai ales daca acestea sunt facute pentru televiziune, se vor folosi cu siguranta echipele formate din cel putin un operator si un reporter. Avand in vedere ca este foarte greu sa indeplinesti mai multe functii si trebuie sa ai o pregatire ampla ca sa o poti face, tinerii jurnalisti nici nu au ce cauta singuri pe teren. Este bine ca reporterul sa se sfatuiasca impreuna cu operatorul asupra modului de realizare a materialului si sa fie receptiv la eventualele sale sugestii, mai ales daca acesta are mai multa experienta. Reporterul va avea grija sa se filmeze suficient material. Pentru subiectele obisnuite, raportul optim este de 1 la 3. Trebuie pornit de la urmatorul calcul orientativ: pentru un material finit de doua minute, ceea ce inseamna 20-30 de cadre, se vor filma cinci-sase minute (50-60 de cadre), cu marimi diferite ale cadrelor (generale, medii si apropiate) si continut variat. Se va evita astfel situatia in care materialul vizual nu ajunge, precum si pierderea unui timp pretios la montaj, atunci cand s-a filmat prea mult.

La locul filmarii se vor inregistra si cateva planuri de legatura care vor fi extrem de utile la montaj. Miscarile de aparat ( numite si boala incepatorului!) trebuie sa fie putine, scurte si motivate. Daca vor fi prea multe panoramari sau transfocari vom crea greutati la montaj.