Sa ne ferim sau nu de achizitionarea apartamente de vanzare din comunism sau mai vechi?

De ceva vreme, exista un nou trend pe piata imobiliara din Romania. Cum apartamente de vanzare exista din abundenta-lumea prefera sa se retraga la tara sau intr-o garsoniera si sa lase pentru altcineva intretinerea unui spatiu de peste 40-50 de metri patrati-, iar pretul lor a scazut considerabil odata cu prabusirea pietei imobiliare, lumea s-a orientat spre cele vechi.

In Bucuresti, de exemplu, singurul lor unde se merita sa iei apartamente de vanzare este centrul istoric care, prin amplasare si evaluare imobiliara, are mari sanse sa fie o atractie pentru mai toti clientii. Pretul mic ii atrage imediat pe clienti, insa putini sunt cei se gandesc mai intai la cat de bine va rezista cladirea in care sunt amplasate apartamente de vanzare si peste 15 ani sau dupa un cutremur major. Faptul ca multe cladiri sunt construite prin anii 1960 sau imediat dupa ne determina sa ne punem multe semne de intrebare despre structura lor si rezistenta in caz de dezastre naturale sau in cazul trecerii timpului. Raportul calitate-pret ar trebui sa primeze cand vrem sa luam un apartament vechi. De exemplu, daca avem finisaje bune, apartamentul e mare, e foarte bine amenajat, dar amplasarea nu e tocmai fericita ar trebui sa-l luam pentru ca e chilipir si nu trebuie ratat. Conteaza foarte mult si anul constructiei blocului in care sunt amplasate apartamente de vanzare. Sa ne gandim doar la blocurile din perioada interbelica, care nu se compara cu cat de proaste au fost cele din ultimii ani de comunism.

Si daca discutam de blocuri vechi, trebuie sa aveti mare atentie sa nu existe pe lista de consolidari, pentru ca veti da bani grei din buzunar cand vor incepe lucrarile si veti aveam maximum de disconfort. Starea tehnica a apartamentelor este iarasi importanta. Degeaba dam bani putini pe ele si ne bucuram ca am pus mana pe ceva de calitate daca instalatiile electrice, sanitare sau termice sunt terminate si mai au putin si cedeaza-ne trezim mereu cu inundatii, tevi impuscate, fire impuscate in zid la reteaua de electricitate. De abia la final conteaza finisajele, dar doar daca cladirea in care e apartamentul e rezistenta si chiar merita investitia.