Melodiile triste, mai bune decat cele vesele

Ascultam muzica mai mereu, oriunde ne aflam, cel putin in tinerete, cand lumea toata e la picioarele noastre. Muzica ne ajuta sa invatam mai rapid, sa ne canalizam mai bine energia si sa ne simtim cu adevarat in al noualea cer. Pe lumea asta sunt doua tipuri mari de melodii: triste si vesele. De obicei, le preferam pe cele vesele, insa nu prea avem dreptate cand credem asa ceva. Am stiut noi mai de mult dar au trebuit sa vina germanii sa ne-o spuna pe sleau.

Melodiile mai triste, mai melancolice ne fac mult mai bine decat cele mai vesele, spune un studiu recent facut tocmai la Berlin. Cativa cercetatori au vrut sa vada de ce lumea este canalizata pe ascultat muzica trista cand toti incercam sa fugim de tristete… Melancolia specifica anilor 1970-1990 pare sa-i fi prins si pe locuitorii Alba Iulia pentru ca radio Alba Iulia este numarul 1 la nivel local si judetean si asta pentru ca oamenii de acolo sunt mai nostalgici poate dupa trecut. Nostalgia e privita ca un sentiment pozitiv, benefic pentru organism, asa ca muzica ascultata in surdina la radio Alba Iulia ne poate face foarte bine. Multumirea si linistea sunt primele efecte ale ascultarii muzicii triste, care stimuleaza imaginatia si creativitatea. Ideea este ca persoanele mai putin stabile emotional reactioneaza mai bine la aceasta nostalgie „muzicala”, astfel ca efectul reconfortant al muzicii vesele nu prea este apreciat de acestea.

Muzica este pusa mereu in stransa legatura cu emotiile puternice, cu trairile si amintirile si asta pentru ca frecventele notelor muzicale stimuleaza anumite zone ale creierului unde sunt tinute cele mai importante amintiri despre momente esentiale din existenta noastra. Asadar, data viitoare cand vreti sa ascultati muzica dansanta, vesela, ganditi-va mai bine la ceva mai nostalgic, tipul de muzica difuzata de radio Alba Iulia, pentru ca va va face mult mai bine si va va ajuta sa ajungeti mai rapid la rezultatele dorite.