Cele mai neobisnuite orase din lume

Busingen Am Hochrhein, Germania. Busingen Am Hochrhein este un oras german din Elvetia. El este separat de Germania printr-o palma de pamant de numai 700 de metri lungime. Orasul e mai mult unul elvetian decat unul german. Serviciile publice vin insa din ambele tari. Exista chiar si un cod postal elvetian si unul german, ambele valabile pentru acelasi oras, dar si doua coduri telefonice, prefixe. In caz de urgenta, poti sa chemi ori politia germana, ori politia elvetiana, care ti-e mai la indemana.

Daca un cetatean german sta mai mult in Busingen atunci el primest status special exact ca un cetatean elvetian. Chiar si echipa de fotbal joaca in liga elvetiana. Dar orasul nu a fost asa dintotdeauna. Prin secolul XIV, era sub autoritate austriaca. Dupa ce Lordul de Busingen a fost ucis, Austria a permis cedarea orasului Elvetiei. Mai tarziu, a fost dat vecinilor germani si a devenit oras german. In 1919, 96% dintre cetatenii de acolo au votat sa revina orasul lor in Elvetia, dar Elvetia nu oferea nimic in schimb, asa ca germanii nu au fost de acord sa li-l dea inapoi. Whittier, Alaska. Aproape toti cei peste 200 de locuitori din Whittier traiesc intr-o cladire de 14 etaje numita Begich Towers. Restul traiesc in masini, barci, alte cladiri similare. Begich Towers a fost construit in 1956. La inceput era adapost pentru armata, dar acum e un oras in sine cu politie, posta, store, biserica, shop pentru inchirieri video, loc de joaca, spital, toate localizate in interiorul cladirii uriase. Ca sa ajungi in orasul din „bloc” trebuie sa vii fie de pe apa, fie printr-un tunel ale carui porti se deschid o data la doua ore.

Tunelul e inchis noaptea si se deschide de abia a doua zi. Inainte de 2001, prin tunel nu puteau trece autovehicule, asa ca puteai ajunge in orasul-bloc doar cu trenul, dupa 100 de kilometri parcursi. Vara, Whittier are 22 de ore de lumina solara, iar iarna are cam 6.5 metri de zapada.