Stereotipuri nationale pe care statistica le invalideaza

Columbia. Cocaina si violenta. Datorita unui razboi civil si unei istorii in care cocaina era principalul „combustibil” pentru ca treburile sa mearga bine, Columbia are o reputatie proasta, in cultura populara fiind un fel de prescurtare pentru violenta si droguri. Nu e deloc asa. Realitatea este cu totul alta. Aveti idee care este tara in care cuvantul cocaina se pronunta mai des decat apa sau mama? Peru.

Gratie unui efort financiar de miliarde de dolari, Columbia a inceput lupta de combatere a comertului cu droguri, pierzandu-si coroana de lider al productiei de cocaina in 2013. Rata anuala a utilizarii de cocaina in Columbia este de 0.7 procente, mai mica decat in Argentina, Chile, Spania si chiar Canada sau SUA. Cat despre violenta, este adevarat ca un razboi teribil a distrus tara timp de 50 de ani. Insa e tot adevarat ca pacea este pe cale sa se instaureze anul acesta, 2015. Intre timp, rata criminalitatii a scazut, investitorii sunt din nou atrasi sa faca investitii in zona. Columbia incepe sa arate din ce in ce ca „marele lucru” al Americii de Sud. Australia. Plina de rasisti. Australia e plina de oameni rai care sunt rasisti si glumele pe seama celor discriminati nu mai contenesc. Chiar si cei din Noua Zeelanda se plang de discriminarea din partea australienilor. Realitatea e si de data asta alta. In 2013, un studiu al Universitatii de Vest din Sydney a scos la iveala niste fapte surprinzatoare despre atitudinile rasiste din Australia. 87% dintre cei intervievati sunt de parere ca tara beneficiaza de diverstitate culturala si rasiala.

Prin comparatie, un alt studiu facut in 2014 a dezvaluit faptul ca o treime dintre britanici admit ca sunt „prejudiciati rasial”. Alt studiu din 2013 a plasat Australia printre cele mai tolerante locuri de pe Terra. A fost si un caz mai ciudat cand australienii au facut front comun cu vecinii musulmani intr-o campanie numita #I’llridewithyou.