James Henry Pullen. Pullen a trait in Anglia in a doua jumatate a anilor 1800 si a stat intr-un azil de la varsta de 15 ani. Nascut cu o dizabilitate mentala, s-a crezut ca micutul James este surd si mut pana la varsta de sapte ani, cand, ca prin minune a articulat primul sau cuvant: mama. Desi nu a invatat niciodata sa citeasca sau sa scrie, James a dezvoltat un talent uimitor la sculptura in lemn, fiind pasionat de confectionarea navelor. Cea mai cunoscuta lucrare a sa este un vapor britanic cu 5.585 nituri, si toata mobila din interior sculptata si finisata manual. In total, James a stat in azil 60 de ani.
George si Charles Finn. „Socoteala” calendarului este o abilitate foarte dificila care permite unei persoane sa numeasca ziua din saptamana cand i se da o anumita data. De exemplu, stiti ce zi din saptamana a fost 17 ianuarie, 1987 (fara sa va uitati pe calendarul din Windows sau pe orice fel de calendar? Gemenii Finn, doi savanti foarte experimentati pot da raspunsul imediat, la fel de repede cum va pot spune ce au avut la micul dejun. Cei doi savanti pot numi orice zi din calendar in care a picat o data pentru 40.000 de ani din trecut sau din viitor, ceea ce este impresionant. Abilitatea lor iesita din comun se bazeaza pe o serie de algoritmi matematici pe care creierul lor ii poate folosi pentru a stabili prin calcul ce zi din saptamana corespunde unei anumite date. Asa ca, daca ar fi sa ne punem in locul gemenilor Finn, am putea spune cu usurinta ca 17 ianuarie 1987 a picat intr-o sambata foarte geroasa…
Tony DeBlois. Tony s-a nascut prematur cantarind doar 0.45 kilograme-comparativ un copil nascut la noua luni, normal dezvoltat, are 3.4 kilograme. Din cauza dezvoltarii insuficiente, micutul Tony de abia respira, asa ca medicii l-au pus imediat pe oxigen. La acea vreme (1974) studiile despre efectele oxigenului asupra omului erau irelevante, asa ca medicii nu au avut de unde sti ca prea mult oxigen poate orbi o persoana.
Asa ca Tony a orbit, a fost diagnosticat apoi cu autism sever iar dezvoltarea sa fizica lasa de dorit. Cu toate astea, la doi anisori s-a asezat in fata unui pian si a inceput sa compuna, sa cante o melodioara care chiar suna bine. Cu multa ambitie si o pricepere extraordinara in manuirea oricarui instrument, luptandu-se in continuare cu autismul si cu orbirea, Tony a invatat singur sa cante la 20 de instrumente printre care s-au numarat si chitara, muzicuta, acordeonul, trompeta, ukulele, clavecin, mandolina, saxofon, vioara. Tony are aproape 8.000 de bucati muzicale memorate, asta desi nu stie sa citeasca o partitura muzicala.