Un hot a incercat sa ascunda 10 milioane de dolari tranformati in bitcoini. Altii, mai destepti, au facut rost in patru zile de 3 milioane de dolari, punand „la sapat” un calculator special care extragea bitcoini de pe unde putea. Dar de ce sa furi, cand poti face bani frumosi legal, cu ajutorul bitcoinilor. Un om al strazii din Florida a participat via Wi-Fi la campania BitcoinGet, urmarind clipuri pe YouTube si primind 5 centi in bitcoini pentru fiecare video urmarit. A folosit si BitcoinTapper, o aplicatie care iti dadea bitcoini la fiecare pictograma atinsa. Dupa trei sau patru luni, omul nostru a castigat 500 de dolari.
Cine se afla in spatele Bitcoin-ului este inca un mister, care, se pare a fost totusi rezolvat acum cateva luni. Reporterii unui ziar important au descoperit un progamator Satoshi Nakamoto, care pretindea ca el a creat mondea virtuala. Totul a inceput in 2008, a continuat in 2009 iar azi Nakamoto se spune ca are 1 milion de Bitcoini. Bitcoinul este singura „cripto-moneda” care a devenit uimitor de populara, nefiind „controlata” de nici un fel de guvern sau lege-este autonom. Alternativ, putem folosi Litecoin-ul, Peercoin-ul, Namecoin-ul, insa toate acestea nu sunt emise de la un singur centru de emisiuni monetare.
Statusul legal al Bitcoin-ului este o problema, asta pentru ca fiecare tara interpreteaza diferit natura economica a monedei virtuale. In Franta, Banca Centrala vede Bitcoinul ca pe un intrument financiar speculativ deosebit de volatil. Germanii le vad ca pe niste monede private iar cei din Singapore drept bunuri digitale. Algoritmul monedei virtuale are o mare problema: numarul total de monede nu trebuie sa depaseasca 21 de milioane. Dupa depasirea acestei cifre, emisia de bitcoini va fi stopata. Deja pana in 2009, 12 milioane de bitcoini erau deja in circulatie-pragul de 21 milioane va fi atins undeva prin 2140. Imbucurator e ca pe viitor vom putea cumpara tot ce vrem de pe Internet, online, cu bitcoini. Exista chiar numeroase bancomate unde putem „schimba” bani reali in bitcoini. Insa plata cu bitcoini este preferata atacurilor hotilor, criminalilor. Un site unde se vindeau droguri, Silk Road, a fost inchis anul trecut de catre FBI dupa ce fura bani reali tranformand bitcoini furati din conturile oamenilor-cei pradati nu stiau de conversia din bani reali in bitcoini.