Lumea a luat nastere prin cuvant. Indiferent de limba, cuvantul sau cuvintele au adus sensuri si au dezvoltat culturi. Oamenii au invatat sa se exprime din ce in ce mai elevat, si-au dezvoltat vocabularul privind domenii diferite si mai mult decat atat, si-au exprimat sentimente. Astfel, prin cuvant, s-au creat legaturi intre oameni.
Această modalitate de comunicare s-a realizat prin vorbire directă şi vorbire indirectă (internet, telefon). Oamenii au schimbat idei, informaţii, păreri, luând astfel naştere ceea ce azi numim networking. Acest mod uşor şi rapid de a relaţiona este foarte important în viaţa oricui având ca scop dezvoltarea personală, lucru din care rezultă, pe parcurs, o dezvoltare profesională.
Studenţii, doritori de afirmare, caută să relaţioneze cât mai mult cu persoane sau personalităţi din domeniul de activitate preferat, domeniu care vizează o posibilă carieră. Însă, pentru ca networking-ul să fie eficient, trebuie luate în calcul anumite aspecte:
Vorbirea despre sine – Atunci când cauţi informaţii legate de un posibil loc de muncă, nu este recomandat să vorbeşti de la început despre tine. Poveşti legate de propria experienţă, propriile griji şi nevoi îl pot face pe partener să-şi piardă interesul şi să-şi facă o primă impresie greşită. Este important ca primele 10 minute din discuţie să fie acordate persoanei respective. Însă, pe parcurs, prin mici intervenţii şi prin dezvoltarea subiectului deja aflat în discuţie, îţi poţi demonstra calităţile şi poate chiar poţi face referire la experienţa ta.
Pregătirea – Este important la un eveniment să ai deja minimum de informaţii legate de persoanele cu care te interesează să interacţionezi. Astfel, impresia pe care o vei lăsa va fi mult mai bună. Mai mult decât atât, trebuie să ai în vedere şi pregătirea personală. Este importantă o anumită ţinută, un anume vocabular şi mai ales,modul în care comunici informaţia: ce să dezvălui despre tine şi experienţa ta. Pentru un feedback pozitiv, trebuie să fii diplomat, echilibrat în dezvăluirea informaţiilor, astfel încât să atragi atenţia şi să măreşti interesul.
Detaliile irelevante – Din dorinţa de a exprima cât mai mult, ai tendinţa uneori de a intra în detalii care te pot îndepărta foarte mult de la subiect. Din acest motiv, persoana cu care comunici îşi poate pierde interesul foarte uşor şi astfel poţi pierde ocazii importante.
Gratitudinea – Finalul discuţiei trebuie neapărat să aducă o fărâmă de recunoştinţă faţă de de persoană cu care ai interacţionat. Mulţumeşte-i pentru timpul acordat şi exprimă-ţi plăcerea pe care ai avut-o în discuţia voastră.
Continuitate – La un eveniment de networking, interacţiunea se face în masă, toată lumea vorbeşte cu toată lumea. Pentru ca persoanele cu care ai comunicat să-şi amintească de tine, trebuie să menţii legătura cu ele. Astfel, a doua zi scrie un mail sau dă un telefon prin care să te asiguri că persoanele respective nu te-au uitat şi prin care să consolidezi relaţia creată. Acest pas este foarte important pentru dezvoltarea unei viitoare colaborări.
Succesul în comunicare poate fi dobândit uşor numai dacă se ţine cont de toate aspectele, altfel se ajunge intr-o situaţie similară celei prezentate în următorul exemplu:
Asigură-te că în urma networking-ului ai creat un puzzle de cunoştinţe, idei, experienţe!