Obiective care nu sunt asa uimitoare precum credem

A deveni sportiv in faculate este o idee rea. Unii studenti aleg sa faca mult sport in facultate, sa faca performanta si sa fie mereu in topul celor mai tari sportivi ai universitatilor. Pentru altii, a fi sportiv nu inseamna decat izolare, tristete. Un studiu din 2010 a demonstrat ca sportivii din facultati tind sa aloce sportului 32 de ore pe saptamana. Multi se izoleaza, nu mai au timp sa participe la evenimente sociale si isi petrec majoritatea timpului pe teren sau la antrenamente. Cand se ranesc, izolarea e si mai mare, pentru ca nu mai merg la antrenamente si nu mai ies cu prietenii. Stresul nu e nici el de neglijat.

Multi antrenori ii determina pe studenti sa fie anxiosi, sa cada in depresie si sa incerce sa isi depaseasca limitele, cazand intr-o oboseala acuta. Pana la dezvoltarea de probleme mentale este doar un pas. Mancatul pe apucate, alcoolismul, tendintele suicidale sunt efecte comune ale antrenamentelor prea dure. Scrierea biografiei gresite te poate duce la faliment. Pentru unii, nimic nu e mai placut decat sa scrii biografii pentru personajele pe care le adori si sa mai castigi si bani. Marile personalitati ale lumii au mai multe carti despre ei decat ati putea citi intr-o viata. Insa exista o singura figura istorica despre care nu ar trebui sa scrii niciodata. O biografie despre Winston Churchill te va duce cu siguranta la faliment. Drepturile de autor si litigiile legate de Churchill sunt foarte dure. Daca vreti sa-l citati pe Churchill sau orice membru al familiei in cartea voastra, trebuie sa platiti foarte multi bani. Un biograf a platit recent 40 de centi pe cuvant pentru a putea sa-l citeza pe cel mai faimos Prim-Ministru britanic, ca sa nu mai discutam de drepturile de autor pe pozele folosite.

Cu exceptia cazurilor in care cartea se vinde ca painea calda, nu vei recupera niciodata investitia initiala. Pana in 2012, cand copyright-ul a expirat, drepturile de autor pentru orice avea legatura cu Churchill erau catastrofal de mari, incat nimeni nu-si permitea sa scrie o vorba despre el. Copiii lui Martin Luther King au dat in judecata pe toti cei care i-au reprodus discursul I Have a Dream.